Nie je práca ako práca. Profesionálne povolanie vyžaduje určité predpoklady, požiadavky, skúsenosti, alebo schopnosti. Každý z nás začína na rovnakej štartovacej čiare, v podstate s nulou na konte. S postupom času zbierame životné skúsenosti, vrátane tých profesionálnych.
Práca v hotelierstve a gastronómii nie je výnimkou. Asi sa zhodneme všetci bez výnimky, že každý zamestnávateľ vyhľadáva ideálneho zamestnanca, ktorý spĺňa práve tieto tri požiadavky.
Jazykové schopnosti
*
Je v podstate jedno, v akom štáte, resp. prostredí ste, stále je potrebný jazyk, ako prostriedok dorozumievania sa. Bez hovorovej reči to v bežnej profesionálne praxi jednoducho nejde, či je to #slovensko, #tirol alebo iný štát.
V cudzej zemi to platí dvojnásobne - priatelia sú preč, rodina tiež. Je niečo nutné vybaviť so šéfom? Chcete sa informovať? Treba vám ísť na úrad? Jazyk, jazyk, jazyk, čiže nemčina, nemčina a znova nemčina. V Rakúsku sa človek musí spoliehať iba sám na seba. Na druhej strane, nie všetky pracovné pozície však vyžadujú rovnakú znalosť jazyka. #manager by mal mať pokročilé znalosti z logických dôvodov, no a pomocník v kuchyni by si mal vystačiť s tými minimálnymi znalosťami cudzieho jazyka. Záleží od vás, čo chcete robiť.
Vzdelanie
*
Mám dojem, že práve #hotel je to prvé miesto, kde sa vyžaduje odborné vzdelanie. Kuchár, čašník, chyžná alebo masér z tých bežných povolaní, kde bohate postačuje stredná odborná škola. Prechodil som kus sveta a môžem s istotou povedať, že tie slovenské odborné školy majú svoju kvalitu a bohatú históriu, za ktoré sa netreba hanbiť, ba práve naopak, treba byť na ne primerane hrdý! Dar vzdelania treba využiť a práve v Tirolsku je na to vhodná príležitosť.
Profesionálne skúsenosti
*
Tretím bodom, osbne si myslím, že aj tým najdôležitejším, sú praktické skúsenosti z praxe. Je to zlomový bod, ktorý sa nedá nahradiť ničím iným. Aj keď vieme perfektne rozprávať, máme teoretické znalosti zo školských lavíc, bez týchto skúseností je človek určitým spôsobom nepoužiteľný. Prax v obore nám všetkým pootvára dvere k bohatším skúsenostiam, širokým možnostiam a určitým spôsobom nám dodáva nezávislosť v pracovnom prostredí.
Ak by som to mal v krátkosti zhrnúť, praktické skúsenosti sú najdôležitejším prvkom v akejkoľvek profesii. Samozrejme, sú tu aj iné body, s ktorými treba rátať, ale to už je iná téma. Ideálny zamestnanec je síce niekto, kto sa dá ľahko opísať, v skutočnosti je to ale vzácny druh človeka!
Jedna veľká skúsenosť mi ale neuniká: Kto chce pracovať, si prácu nájde vždy!
Vladimir Stas
Hotel Jobs Tirol Netzwerk