
#Tirol –sko je jedna zo spolkových krajín rakúskej republiky, kde žije viac ako 700 tis. obyvateľov v krásnom hornatom prostredí.
Táto spolková krajina, s hlavným mestom #innsbruck, je rajom pre zvedavcov z celého sveta a platí to tak pre letnú, tak aj pre zimnú sezónu. Milióny turistov musí na noc hlavu skloniť, či už v penziónoch, alebo luxusných hoteloch a samozrejme nabrať novej energie v gastronomických zariadeniach, počínajúc od kaviarní až po noblesné reštaurácie s vychýreným menom. Vzniká tu obrovský dopyt po skúsených a kvalifikovaných pracovníkoch. Tirolsko samo o sebe túto potrebu nedokáže pokriť a táto kombinácia vytvára rozsiahle možnosti pre prácechtivých ľudí aj zo Slovenska.
Tu je zoznam štyroch povolaní, ktoré sú vhodné pre začiatočníkov, resp. pre uchádzačov bez obsiahlejších vedomostí o hotelierstve a nemčiny.
Čašník (#kellner)
*
Jedna z najpočetnejších pracovných pozícií v hotelierstve. Kde sú hotely, kaviarne a reštaurácie - tam všade je čašník. Pre profesionála sú potrebné znalosti o jedle, nápojoch a víne. Samozrejmosťou je nemecký jazyk. Ale toto všetko sa dá naučiť. Ste vyučený mladý čašník? Ideálny začiatok na kariéru v hotelierstve.
· Pomocný čašník (začiatočník, s minimálnymi skúsenosťami)
· Čašník HP (Halb-Pension)
· Čašník s inkasom (na správu má aj peniaze)
· Čašník na víno – #somellier
· #barman
Chyžná (#zimmermädchen)
*
Hotel má izby a kde sú izby, tam je potrebná chyžná. Je to vhodná pozícia pre ženy, ktoré majú v tomto povolaní viac ako 90% zastúpenie. Jednoduchý hotel nevyžaduje také profesionálne nasadenie, znalosti a etiketu, ako ten, ktorý má 5 hviezd. Na začiatok postačuje poriadne vykonaná práca domácej gazdinky a chuť do práce.
Vysávanie, utieranie prachu, výmena posteľného prádla, žehlenie, desinfekcia toaletných zariadení, atď., sú na každodennom pracovnom programe chyžnej.
Pomocná chyžná
Chyžná
Kuchár (#koch)
*
Čo by bol #gastronom, alebo #hotelier bez kuchára? Je to pozícia vhodná pre absolventov stredných odborných škôl so zameraním kuchár. Ak by sme to brali jednoduchým spôsobom, toto sú možnosti:
Pomocník kuchára
Kuchár
Platí tu však pravidlo, že čím väčší hotel, tým väčšia kvalifikácia a špecifikácia. V kuchyni sa veľa nerozpráva, tam sa veľa pracuje, takže určitým spôsobom sú potrebné iba základné vedomosti nemčiny z oblasti kuchyne – názvy potravín a technológie prípravy jedál.
Umývač (#abwäscher)
*
Za málo peňazí, veľa muziky, alebo po správnosti: za málo vedomosti, veľa peňazí! Kto si však myslí, že je to med lízať, prosím - špinavé hrnce a prihorené pekáče z kuchyne, hŕba tanierov a tona príborov – toto všetko treba minimálne dva-krát denne poumývať. Návaly hostí, relatívne málo pracovného miesta a teplo z umývacích strojov túto prácu ešte sťažujú. Preto je to vhodná pozícia pre mužov.
Rekapitulácia
*
Aj keď je tu veľa miesta na relatívne ľahké začiatky, nároky časom stúpajú. Je priam nutné zlepšovať vedomosti nielen z danej profesie, ale aj pracovnú morálku a rešpekt voči kolegom. No a samozrejme znalosti nemeckého jazyka.
Je to práca pre vás? Áno? Tak na čo čakáte?
Vladimir Stas
Hotel Jobs Tirol Netzwerk