
Životopis. Tento dokument je zatracovaný a zároveň obdivovaný.
Tento malý kúsok papiera s písmenami a slovami má však veľkú váhu. Človek by ho nemal písať, ako sa hovorí, na kolene, ale mal by mu venovať dostatočnú pozornosť. Je to ako vstupenka do vysnívaného sveta profesie, tak prečo ho nenapísať tak, ako treba? Koniec koncov, tento dokument neslúži iba vášmu budúcemu chlebodarcovi, ale predovšetkým vám osobne. Čo všetko by mal obsahovať?
Meno
Áno. Vaše celé meno. Buďte hrdý na to kto ste a ako sa voláte.
Je to ako nadpis, Prosím výrazne s veľkými písmenami.
Fotografia
Na životopise jednoducho musí byť vaša podobizeň. Rozmer 3,5 x 4,5 cm.
Alebo si viete predstaviť občiansky preukaz, alebo "pass" bez vašej fotografie? Ja nie! To isté platí aj ohľadom životopisu.
Dajte si na tej fotografii záležať. Foto Vás musí vystihovať a reprezentovať - vnútorne aj na vonok. Človek je vizuálny tvor a prvé, na čo sa Váš budúci zamestnávateľ pozrie, je Vaša fotografia.
Návod, ako si vytvoriť skvelú podobizeň na Váš životopis v domácom prostredí, nájdete na tomto odkaze.
Adresa a kontaktné údaje
Vy viete, kde má sídlo firma a váš budúci zamestnávateľ by mal vedieť, kde máte sídlo vy. Ak máte seriózny záujem o profesiu, adresa trvalého bydliska sa jednoducho uvádza. Telefónny kontakt a email by mali byť tiež uvedené. Tieto dva kontakty v dnešnom modernom svete sú základom urýchlenej a priamej komunikácie medzi dvoma stranami. Ak email nevlastníte, rád by som vám poradil, aby ste si ho čo najskôr vytvorili a nacvičili jeho používanie.
Príklad
Horná Dolná 25
Košice 32 458
Slovensko
Tel: +421,123,456,789
Email: jozef.mrkvicka@centrum.sk
Iné osobné dáta
Kvôli kompletným informáciám je nutné uviesť dátum narodenia. národnosť a rodinný stav.
Príklad
Dátum narodenia 22.06.1985 Gelnica, Slovensko
Národnosť: slovenská
Rodinný stav: ženatý
Vzdelanie
Človek nemusí byť génius s oslavovanými školami z Oxfordu, alebo Paríža aby ich mohol uviesť vo svojom životopise. Nie. (Fakticky, ak by ste ich mali, asi by ste si nehľadali prácu ako kuchár) Koniec koncov, nie všetci sme na to stvorený a mimochodom, talenty sa rodia aj mimo školských lavíc, v praxi a v realite života.
Základné vzdelanie sa neuvádza.
Začína sa až dosiahnutým ukončeným vzdelaním na strednej škole, miesto štúdia, uvedie sa aj odbor a roky štúdia od-do.
Príklad
1998-2002 Gymnázium Martina Hatallu, Trstená, Slovensko
2002-2007 Univerzita Mateja Bela, Katedra slovenského kulinárstva
Banská Bystrica, Slovensko
Pracovné skúsenosti
Ak ste mladý a po skončení strednej školy, profesionálne skúsenosti sa ešte v plnom rozsahu neuvádzajú. Bolo by však vhodné uviesť napr. odbornú prax, alebo pracovnú stáž, aby sa táto kolonka zaplnila a pritiahla oko zamestnávateľa.
S pribúdajúcim vekom sa očakáva, že profesionálna prax narastá. Treba uviesť tie podstatné, ktoré majú na vašu žiadanú profesiu najväčší a pozitívny vplyv.
Poznámky
Uvádza sa pozícia vo firme, názov firmy, odpracované roky od-do.
Prácu na menej ako 1 mesiac neuvádzajte, ak to nemá vplych na funkciu, ktorú chcete vykonávať. Napr. Práca ako traktorista na JRD Rimavska Sobota, ak chcete byť kuchárom.
Ak ste pracovali na rôznych pozíciach a oblastiach v krátkych časových obdobiach, pokúste sa toto obdobie logicky zredukovať.
Príklad
2007-2010 Zástupca šéfkuchára, Hotel Juraj Jánošík 5*, Žilina, Slovensko
2011-2014 Kuchár, rôzne luxusné reštaurácie, Francúzsko, Japonsko, USA
9 krátkodobých študijných a praktických stáží.
Odporúčania, čiže Referencie
Aj keď je táto kolónka jedna z najmenších, dodáva však určite aj najväčšiu váhu a pridáva životopisu dôverihodnosť. Pri tých zodpovednejších pozíciách, uveďte aspoň dva zdroje bývalých zamestnávateľov s telefónnym kontaktom.
Pri pracovnom prohovore však je vhodné predložiť originály týchto referencií v tlačenom formáte, jasne rozoznateľným menom, podpisom, mailom, a telefónnym číslom.
Príklad
Hotel Juraj Jánošík 5* - Vrchná kuchárka, Pani Janka Pehavá +421.900.123.456
New Leaf, Restaurant - Michelin Star Chef, Pán Peter Gretzky +1.545.569.2589
Záver
Čím viac informácii sa v životopise uvedie, tým lepšie. Na druhej strane si dajte pozor, aby z toho nevznikol román s 3-4 stranami. Je to vaša vizitka nielen zo sveta profesie, ale aj zo sveta zodpovednosti. Treba si nad tým jednoducho sadnúť, porozmýšľať a dať dokopy všetky potrebné fakty. To si však vyžaduje tvorivého ducha, čas a v neposlednom rade aj technické vedomosti a možnosti.
Teraz disponujete solídnymi znalosťami, ako vytvoriť životopis.
A ak si hľadáte prácu v hotelierstve a gastronómii, prezentujte svoj životopis hneď tu.
Vladimir Stas
Online Hotel und Mitarbeiter Datenbank